Bij een vuurgevecht tussen Taliban-strijders en een Australische patrouille in de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan is zondag een Australiër van de special forces om het leven gekomen. Vier collega’s van de man raakten gewond.
De Australische legerleider Angus Houston zei dat het slachtoffer de 27-jarige korporaal Jason Marks is, die diende bij het in Sydney gelegerde “4th Battalion (Commando), the Royal Australian Regiment”.
Marks maakte deel uit van de Special Operations Task Group (SOTG) in Afghanistan.
Hij kwam om het leven op ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van de provinciehoofdstad Tarin Kowt tijdens een vuurgevecht nadat zijn patrouille was aangevallen.
Jason Marks laat een vrouw na en twee jonge kinderen.
De dode en gewonden werden met helikopters geëvacueerd naar het nabijgelegen hospitaal van de ISAF in Tarin Kowt.
De Australiërs zouden volledig zijn verrast door de aanval. De soldaten kwamen onder zwaar vuur te liggen van machinegeweren en raketgranaten. Er was een grote groep Taliban bij de aanval betrokken.
De patrouille was te voet en werd vanuit verschillende richtingen beschoten. De commando’s waren op een meerdaagse patrouille. Ze maakten deel uit van een patrouille ter sterke van een compagnie van 100 manschappen.
Ze hadden hun voertuigen verlaten na een aanval en waren in open terrein op weg naar een vijandelijke positie. Het vuurgevecht wordt intens genoemd. De commandant van de eenheid riep luchtsteun in ter versterking.
Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen en Apache-helikopters spoedden zich vlug naar het slagveld om de troepen op de grond te ondersteunen en de Taliban terug te drijven waardoor reddingshelikopters de dode en gewonden naar een veldhospitaal konden afvoeren.
Er werden ook een aantal Taliban gedood tijdens het gevecht.
Volgens legercommandant Houston vinden dit soort gevechten elke keer plaats wanneer de Australiërs op patrouille gaan.
Nederlandse soldaten beschreven de situatie in Uruzgan eerder als “patrouillelopen en vechten”.
Premier Kevin Rudd en legerleider Houston hebben intussen gewaarschuwd voor een zwaar en bloedig jaar. Ze verwachten dat er meer slachtoffers kunnen vallen nu het lente wordt en de sneeuw smelt.
Hierdoor kunnen de Taliban weer in de aanval gaan. De situatie in Uruzgan wordt bestempeld als zeer grimmig.
De bewindsman noemde Uruzgan een moeilijke en gevaarlijke omgeving voor de Australische strijdkrachten om te opereren. Hij sloot het sturen van extra Australiërs naar Afghanistan uit.
De Australische legercommandant Houston bood zijn condoleances aan de familie, vrienden en collega’s van de gesneuvelde militair aan. Hij zei te hopen dat de gewonden spoedig zullen herstellen.
Een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht zei in een verklaring “dat onze gedachten uitgaan naar de familie en vrienden van deze soldaten” en dat “deze dappere soldaten probeerden om te helpen om vrede en veiligheid te brengen in Afghanistan.
Australië is met ongeveer 1.000 militairen in Afghanistan aanwezig. Het land helpt Nederland in de provincie Uruzgan en heeft soldaten gelegerd rond het vliegveld van de zuidelijke stad Kandahar.
Er zijn tot nu toe in Afghanistan vijf Australiërs om het leven gekomen. Aan Nederlandse kant zijn 16 doden gevallen.
De beide landen zien graag versterkingen komen van andere landen naar de gewelddadige provincie Uruzgan. In de loop van dit jaar komen er enkele honderden manschappen uit een vijftal partnerlanden, maar Nederland trekt enkele honderden soldaten terug.
Australië is geen lid van de NAVO maar een partnerland van de ISAF-veiligheidsmacht. De Australische regering heeft NAVO-landen verschillende keren gezegd dat ze graag wil dat die ook naar het zuiden komen. Maar veel landen willen dat niet.